Feliç Any Nou Xinès, feliç Any del Gos de Terra

Posted on Posted in CULTURA Y TRADICIÓN

Aquest divendres, 16 de febrer, començarà la celebració de l’Any Nou Xinès 2018, el 4716 per a ells, una de les tradicions més emblemàtiques del país asiàtic, que representa l’arribada de la primavera, la fi d’una etapa i l’inici d’una altra. Serà, a més, l’Any del Gos de Terra (el que ens deixa va estar dedicat al Gall Vermell de Foc).

Coneixes la historia de l’horòscop xinès?

Segons la llegenda, dotze animals van participar en la cursa per assistir al banquet organitzat per l’Emperador de Jade. El gat i la rata van decidir formar equip i participar junts, no obstant això, a meitat de camí es van topar amb un riu que no sabien com travessar: cap dels dos sabia nedar. El bou, que també participava en la cursa, es va oferir a ajudar-los i tots dos es van muntar en el seu llom. Quan travessaven el riu, la rata va empènyer al gat a l’aigua. El bou, mig sord, no va sentir els crits d’auxili de l’animal. En arribar a la riba, la rata va sortir corrent i va assolir la meta, la primera. La va seguir el bou. I a més tard van arribar el tigre, el conill, el drac, la serp, el cavall, la cabra, el mico, el gall, el gos i el porc. És per això que, segons la faula, el gat odia l’aigua i sempre persegueix al ratolí.

com es celebra l’Any Nou Xinès?

Després de fer un sopar en el que no falten el porc i el peix per portar abundància i bona sort, així com els deliciosos “dumplings”, els xinesos abarroten durant el primer dia del nou any els temples per demanar, sobretot, diners. Entonant el ja clàssic “gong xi fa cai”, que significa “et desitjo que aconsegueixis molts diners”, reparteixen entre els nens i familiars sobre vermells (“hongbao”) plens de bitllets. En ser la festivitat més important de la Xina, milions de persones es desplacen per celebrar l’any nou lunar amb els seus familiars.

Així que… feliç Any Nou Xinès i feliç Any del Gos de Terra per a tothom!

Deixa un comentari