Carnaval, Carnaval…

Posted on Posted in EVENTOS Y CONFERENCIAS
 Quin és l’origen de la festa de Carnaval?

Per començar, hem de saber que el Carnaval és una festa d’origen pagà. La continuació de les antigues Saturnals, les festivitats romanes que se celebraven en honor al Déu Saturn. A mida que es va expandir el cristianisme, la festa va fer-se més important i va agafar el nom de Carnaval.

Eren tres dies de màxima celebració on tot estava permès: diversió, festa, disbauxa. D’aquí el motiu d’anar disfressat, tapar-se la cara amb màscares i guardar l’anonimat. Aquesta celebració, avui en dia, s’ha allargat una setmana i es comença el Dijous Llarder.

El motiu de la festa és clar. Quan s’acaba Carnaval comença la Quaresma; un període de 40 dies (fins Diumenge de Resurrecció) que es destina a la abstinència, recolliment i dejuni, acompanyat d’oracions, penitència i espiritualitat religiosa. Per tant, el Carnaval permetia la luxúria abans que haguessin de despedir-se de menjar carn i de portar la vida de recolliment durant el temps de Quaresma.

D’on prové la paraula Carnaval?

L’etimologia i origen de la paraula Carnaval prové del terme italià “Carnevale” que a la seva vegada prové del llatí carnem levare” que significa Carnem-Carn i Levare-Treure. És a dir, treure la carn.

Per què cada any es celebra en una data diferent?

Hi ha una estreta relació entre la Setmana Santa i els dies en que es celebrarà Carnaval en aquell any. Entre una data i l’altra hi van 40 dies. I us preguntareu: per què Setmana Santa també cada any té una data diferent? La Setmana Santa depèn de la lluna.  El diumenge de Resurrecció sempre és el primer diumenge després de la primera lluna plena un cop entrada la primavera.

Així doncs, si voleu saber quan és Carnaval, heu de mirar la primera lluna plena de primavera, anar al diumenge següent del calendari i comptar 40 dies enrere J

Que tingueu un bon Carnaval tots!!!

Deixa un comentari