Els Estats Units celebren avui el dia de Martin Luther King, però, per què el dia de Martin Luther King se celebra el tercer dilluns de gener?

Posted on Posted in CULTURA Y TRADICIÓN

El reverend Martin Luther King Jr. va ser una figura emblemàtica del moviment dels drets civils als Estats Units. Va ser un líder pacífic en èpoques de la segregació. King, a més a més, va ser el responsable d’un dels discursos més memorables de la història. ‘I Have a Dream’ (tinc un somni).

Un any després, King rebria el Premi Nobel de la Pau per la seva lluita sense violència contra la segregació racial als Estats Units. Amb el temps, la seva lluita i el seu discurs van anar més enllà dels conflictes racials i es van estendre a la pobresa i temàtiques del moment com la guerra del Vietnam.

Justament, va ser mentre preparava una campanya contra la pobresa que, el 4 d’abril de 1968, amb tan sols 39 anys, Martin Luther King va ser assassinat. Des de llavors, s’ha convertit en una de les figures més recordades i celebrades de la història nord-americana, fins i tot té el seu propi dia! Però… per què cau el tercer dilluns de cada any?

Des del mateix moment del seu assassinat, es va intentar instaurar un dia en el seu honor, però no va resultar gens fàcil. Després de tot, es tractava d’atorgar un dia festiu en honor a algú que no havia estat president, una cosa que mai no s’havia fet als Estats Units. No només això, sinó que es tractava d’atorgar un dia en honor a una persona afroamericana descendent en una època en què les tensions racials encara estaven lluny de ser superades. Per aquestes raons, la proposta va haver de superar molts obstacles i fins i tot va ser rebutjada diverses vegades abans de concretar-se.

El Martin Luther King Day se celebra el tercer dilluns de gener des de 1986, quan el llavors president Ronald Reagan va declarar que seria festiu als Estats Units.

Espera, però … Per què el tercer dilluns de gener?

És una bona pregunta, després de tot, Martin Luther King Jr. va ser assassinat a l’abril. El seu aniversari, però, era el 15 de gener que, depenent de l’any, està bastant a prop de ser el tercer dilluns de gener. De fet, en això es basa l’elecció d’aquesta data.

És clar, però això no acaba d’explicar les coses: si el seu aniversari és el 15 de gener, per què simplement no celebrem el seu dia en aquesta data? La resposta es troba en una llei aprovada el 1968, el mateix any en què va morir Martin Luther King Jr.

Aquesta llei instava al fet que tres festius federals, el dia dels veterans, el dia dels caiguts i l’aniversari de Washington, es celebraran els dilluns amb la justificació que això permetria a les famílies nord-americanes passar més temps juntes.

Quan es va aprovar el dia de Martin Luther King Jr., va haver d’ajustarse al que estableix aquesta llei, el que va portar al fet que no se celebrés sempre en l’aniversari de King, sinó en el dilluns més proper a aquesta data.

Coneixies aquesta història?

Deixa un comentari