Halloween o Castanyada?!

Posted on Posted in CULTURA Y TRADICIÓN

Hoy en día uno de los requisitos más solicitados en las ofertas de empleo es disponer de un buen nivel de inglés, por lo que es fácil acudir a una entrevista y que parte de ella o la totalidad sea en dicho idioma. Así pues, si ya de por sí prepararse unaArriba l’octubre i amb ell arriba la tardor. I a mida que s’acosta el final de mes, sempre la mateixa conversa: Què fem? Celebrem Halloween o celebrem la Castanyada?

Doncs bé, totes dues tradicions provenen de la mateixa festa, el dia en que s’interrelacionen el món del vius amb el món dels morts. Però…quina ens agrada més?? Comença el combat!!

Halloween (del cristianisme All Hallows Eve, en català dia de Tots Sants) és una tradició provinent de la cultura celta on el dia 31 d’octubre se celebrava la festivitat de Samhain. Es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits. Per això no s’encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos.

Amb l’arribada del Cristianisme les tradicions de Halloween es van convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos van portar als Estats Units en el segle XIX. Una de les tradicions més estesa és la del Trick or Treat (“broma o regal”). Els nens, disfressats per l’ocasió, van de casa en casa demanant petits regals fent la pregunta trick or treat?. El trick (‘broma’) és una lleu amenaça de dur a terme alguna trapelleria contra els propietaris de la casa si no es dóna cap treat (‘regal’).

I us preguntareu, que hi pinten aquí les carbasses? Doncs explica la llegenda que un irlandès anomenat Jack va trobar-se al diable en una taverna i va enganyar-lo. Jack va morir anys més tard i no va entrar al cel per bebedor i estafador ni tampoc a l’infern pel pacte que havia fet amb el mateix diable. Així doncs, el diable va enviar-lo de tornada per on havia vingut. El camí era fosc i Jack no veia res. El diable li va llançar un carbó encès per a que Jack pogués guiar-se i ell el va posar dins d’un nap per a que no s’apagués amb el vent. D’aquí neix el famós Jack-o’-lantern (la llanterna de Jack).

A partir de llavors, els pobles d’origen cèltic foradaven els naps i hi posaven carbó per il·luminar el camí de retorn dels difunts més estimats al món dels vius i així els hi donaven la benvinguda. Posteriorment, quan els irlandesos van arribar a Amèrica, van descobrir les carbasses (Pumpkins) i van adonar-se que eren més grans i fàcils de foradar.

I la Castanyada? Sabem quin és el seu origen?

La Castanyada també prové d’una antiga festa ritual funerària. Les castanyes, altament enèrgiques, es menjaven en la nit de Tot Sants. Durant aquesta vetllada, els campaners de les esglésies no paraven de fer sonar les campanes per avisar els veïns de l’arribada del moment de pregar pels seus difunts. El gran cansament que produïa moure les rudimentàries estructures dels campanars durant tantes hores feia necessari poder refer forces. Per això els campaners s’enduien castanyes, el fruit que més abundava en aquesta època de l’any, i alguna ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i, a la vegada, combatre el fred en els pocs moments de descans.

Es diu també que el dia de Tots Sants marcava l’arribada del fred i que les castanyes i els moniatos servien per combatre’l.  Arrel d’això, van sorgir les castanyeres que vestides amb les seves tradicionals faldilles i davantal proveïen a la gent per ajudar a passar el fred hivernal.

A primer cop d’ull sembla més divertit el Halloween…però les castanyes estan boníssimes!! Així que deixarem el combat en empat i el millor serà celebrar les dues tradicions. Què en penseu vosaltres?

Que passeu una feliç Hallo-Castanyada!!

Deixa un comentari