dia-orgullo-friki-2017-star-wars-pin-and-travel-1170x781

Per què el Dia de l’Orgull Friki se celebra el 25 de maig?

Posted on Posted in CULTURA Y TRADICIÓN, FREETIME, UN POCO DE TODO

Com cada any, els fans d’Star Wars, El Senyor dels Anells, The Big Bang Theory, Joc de trons, X-Men, Els Venjadors, Bola de Drac… Sortiran al carrer per cridar amb orgull: “Sóc un friki!” Però, per què el Dia de l’Orgull Friki se celebra el 25 de maig?

Si t’agraden els còmics, els videojocs, els esdeveniments d’oci alternatiu, el rol… i mil milions de coses més segueix llegint que t’expliquem les raons per les quals aquest dia és perfecte per celebrar les teves aficions preferides!

El 25 de maig de 1977 es va estrenar l’episodi IV de la Guerra de les Galàxies, l’episodi més mític de la saga. Arran d’aquest fet, el 2006, Germán Martínez, més conegut com a Senyor Buebo, va sembrar el que a dia d’avui celebrem a nivell nacional (almenys entre els frikis). Tot i que la celebració va començar a Espanya, a dia d’avui podem trobar manifestacions de la mateixa festa a Mèxic o, fins i tot, als Estats Units (on la paraula freak no té les mateixes connotacions pop positives adoptades al nostre país).

La primera edició, a Madrid, es va centrar a la Plaça del Callao de Madrid, un lloc especialment apropiat, segons algunes fonts, pel fet que és el lloc on es va gravar una de les escenes més importants de la pel·lícula El Dia de la Bèstia de Álex de l’Església. A la plaça, un grup de persones disfressades van interpretar un Pac-Man gegant per celebrar el dia. Des de llavors l’esdeveniment no ha fet més que créixer.

Però la festa, d’origen purament popular, també se celebra a tot Espanya de diversa manera, recollint manifestacions de qualsevol origen reivindicat en la cultura pop: còmic, música, cinema, literatura, videojocs, jocs de taula, o altres subcultures. A Barcelona se celebra a Arc de Triomf.

A diferència dels seus orígens, el friki ja no és un pària de la societat. La gent ha deixat de veure els frikis com a éssers estranys, abstrets i amb poques habilitats socials. Bé, això tampoc és cert. Però ara som més! Des del terme freak (monstre, raret), al modern friki han passat diverses dècades i un torrent de canvis populars, moltes vegades dirigits i impulsats per Internet. A dia d’avui ja ningú s’avergonyeix de ser un friki. De fet, de vegades, es perd una mica el sentit de la paraula, moltes vegades solapat amb el de “fan”. Esdeveniments com el Dia de l’Orgull Friki ajuden a integrar i fer evolucionar la cultura popular en temps moderns. Una evolució que, ens agradi més o menys, està produint-se i no s’aturarà fins que no arribi el moment adequat. Així que mentrestant, sortim a celebrar-ho!

Deixa un comentari